top of page

Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.

A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a kapcsolódó dokumentumok között található.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy megjelent a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 195/2022. (V. 27.) Korm. rendelet, melynek 12. pontjában fontos információk találhatók a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelethez kapcsolódó rendelkezések vonatkozásában. A rendelet szövege itt érhető el.


Otthonfelújítási támogatás
Otthonfelújítási támogatás

2021. szeptember 29. napján az alábbi pontok tekintetében módosult a Korm. Rendelet:

  • Az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyikük továbbra is rendelkezzen egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással - társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ezen esetleges megszakítások időtartama a teljesítendő egyéves jogosultsági időszakba nem számít bele.

  • A rendelet 6. §- ban felsorolt tevékenységek köre pontosításra került.

  • Az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott, az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja szerinti összeget (ötezer forintot) meghaladó köztartozással.

  • Megváltozott munkaképességű személynek számít továbbá, aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak vagy egyéb fogyatékossággal élő személynek minősül.

  • Ha az egyik szülő halála esetén a túlélő másik szülőnél a (3) vagy az (5) bekezdés szerinti feltételek nem állnak fenn, a túlélő szülő a támogatást egyedülállóként igénybe veheti akkor is, ha az elhunyt szülő halála a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül következett be, amennyiben a további feltételeknek megfelelnek.

41 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page